Griekenland kan van zijn schuldenlast afkomen als het zuinig is en netjes rente betaalt. Maar de kans dat dat gebeurt is erg klein, denkt Errol Keyner.
“Nederland krijgt al het geld dat aan Griekenland is geleend uiteindelijk terug. Met rente.” (Jan Kees de Jager, september 2011)
De nieuwe Griekse regering wil af van de enorme schuldenlast. Dat kan door vele jaren hard werken, corruptie elimineren, zuinig leven en netjes rente en aflossing betalen.
Maar dat doet pijn en duurt lang. De Grieken willen daarom gewoon kwijtschelding van de schulden. Maar met wat trekken en duwen staan ze wel open voor compromissen.
Zoals bestaande leningen omzetten in eeuwigdurende obligaties met rentebetaling aan het eind van de looptijd. Of nog beter: renteloos, anders zou Griekenland het grootste slachtoffer worden bij het horrorscenario van een structurele deflatie.
Europa gegijzeld door Griekenland
Ondertussen gijzelen ze de schuldeisers (inclusief u en mij), de euro en - indien een echte kettingreactie ontstaat - de wereldwijde economie. Tegelijkertijd dreigen de Grieken Europese sanctiemaatregelen tegen de Russen te blokkeren. De door Rusland geïnitieerde chaos in Oekraïne heeft natuurlijk niets te maken met Griekse schulden, maar de Grieken grijpen ieder wapen om hun onderhandelingspositie te versterken.
Volgens mij is onderhandelen zinloos, want Griekenland zal zich niet aan welke afspraak dan ook houden. En zelfs als alle schulden worden kwijtgescholden, zullen ze er uiteindelijk toch weer een potje van maken, zoals in de afgelopen eeuwen bleek.
Wie weet nadert het moment waarop we harde beslissingen durven te nemen. Griekenland tuimelt daarmee uit de euro, waarbij we hopelijk de keteneffecten kunnen bedwingen.
Tegelijkertijd sluit een geïmplodeerd en geïsoleerd Griekenland zich aan bij de Russen. Dan zijn de Russen meteen gestraft voor hun betrokkenheid bij de ellende in de Oekraïne.
Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl